utorok 9. februára 2010

Lovely bones



Na tento film mi žiaľ ušla recenzia na LaCulture, tak ju, keďže je už nejaký ten piatok napísaná, vycapím aspoň sem. Peter Jackson priviedol na plátna Pána prsteňov a aj keď King Kong nebol taký hit, bola som dosť zvedavá, čo z bestselleru vydoluje – keď už sa toľko o usiloval o práva. Filmy sa dajú hrubým odhadom vrhnúť do kategórie dobré a zlé, lenže potom je skupina tých, ktoré majú tak rozporuplné reakcie, že človek nevie, čo si má o nich myslieť, ale nuž, nehanbime sa povedať, že pán režisér natočil strašnú zlátaninu.

Príbeh nás privádza do Pensylvánie na začiatku 70s, kde si žije pokojným a spokojným životom rodina Salmonovcov. Najstaršia Susie má 14 a práve začína očkom pohadzovať po feši spolužiakovi z Anglicka. Aj si dohodli rande, ale to by sa Susie nemohla jedno popoludnie vracať zo školy cez pole, kde stretne svojho suseda, pána Harveyho. Postavil podzemný bunker, chce jej ho ukázať. Seriózne, to sú tie decká fakt také sprosté alebo ide len o ilustráciu so silne edukatívnym charakterom? Susie tam, samozrejme, vlákal a následne znásilnil a zavraždil. Tragédia Salmonovcov navždy poznačí a nič už nie je tak ako predtým. Ak by ste čakali, že Susie automaticky zlezie z plátna, mýlili by ste sa. Práve v tom totiž tkvie originalita Pevného puta – celým filmom sa tiahne nielen Susien rozprávačský monológ, ale dostávame sa s ňou aj na oný svet, odkiaľ sleduje osudy svojej rodiny a svojho vraha.


Jackson sa pokúsil zobraziť všetky uhly tejto udalosti a ako ich aktérov zasiahla. Rodičia Abigail (Rachel Weisz) a Jack (Mark Wahlberg) sa každý snaží zvládnuť situáciu po svojom. Na oživenie privolá starú mamu Lynn, ktorá v podaní Susan Sarandon prináša svieži vietor na plátno. Musím sa priznať, že jej groteskné zvládanie domácnosti ma pobavilo (videla som sa v ňom) a pokojne by som jej zniesla viac, rovnako ako Rachel Weisz, ale to by znamenalo ďalšie naťahovanie stopáže, ktoré je pri 135 minútach a prakticky nulovej akcii už aj tak dosť náročná.

Samotnou kapitolou je zobrazenie oného sveta. Tu sa naplno prejavila vizuálna rozšafnosť a niekoľko výborných nápadov, lenže Jackson sa často neukočíruje a používa príliš cukríkové zábery, ktoré časom začnú nudiť. Navyše, tieto scény často strieda absolútnou nezáživnosťou a ťažkopádnosťou a tá zanecháva výraznú pachuť, keď diváka stiahne späť do reality. Náboj sa do filmu vráti vždy, keď sa objaví George Harvey. Stanley Tucci sa úlohy pedofila a vraha zhostil na jednotku a zaslúžene mu patrí nominácia na Oscara. Výrazne k tomu pomohlo aj slizké štylizovanie, ktoré spadá do kategórie „vrah východoberlínskych prostitútok z Derricka“. Scény s Harveym výborne budovali napätie filmu, ktorý okamžite nabral drive z nuly na sto a vytvárali dusivú atmosféru.

Skrytým tromfom mala byť predstaviteľka Susie, írska herečka Saoirse Ronan, ktorá má za sebou niekoľko filmov, vrátane Pokánia, za ktorý bola nominovaná aj na Oscara za vedľajšiu úlohu, a nemôžem si pomôcť, viac ma očarila práve v tom filme. Pevné puto jej dáva dostatok priestoru a rozhodne nevadí, ale mala som dojem, že sa čerpá najmä z jej modrých kukadiel a netradičného vzhľadu. Rozhodne sa ale teším ako sa v nadchádzajúcich rokoch popasuje s nálepkou detskej hviezdy, ktorá pochovala nejeden mladý talent.

Pokiaľ ide o celkové hodnotenie filmu, áno, Jackson vie, čo robí, s kamerou - niektoré zábery mi zostanú v pamäti ešte veľmi dlho, ale v zásade som viac trpela, ako si užívala. Najmä pri žuvačkovom závere, a to podotýkam, že bol ešte proti knihe skresaný. Peter, venuj sa radšej Hobbitovi - za nás všetkých ťa pekne prosím.

4 komentáre:

  1. napriek skor negativne hodnoteniu si ma navnadila este viac ako som na fiolm navnadena bola, takze musim vidiet (a asi ako prve kedze vsetci have to see filmy skoncili na pokazenom kompe takze treba tahat odznova :D))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aj negativna reklama je reklama :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pekne si to napisala..."uvidim, ci uvidim" :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. The leading actress is beautiful! this sounds like an intense movie.

    OdpovedaťOdstrániť